מהו בעצם אדם שפושט רגל?
מקרה בו שכיר שהחליט לקחת צעד קדימה ולהגשים חלום – להיות עצמאי. אותו אדם הגיע לבנק אשר האמין ביוזמה ובפוטנציאל העיסקי ולצורך כך העמיד לו אשראי גדול אשר עזר למנף את ההצלחה.
אותו אדם, הצליח להגדיל את עסקו ולימים פתח סניפים. התנהלות לא נכונה או תקופת קורונה הביאה את העסק לקשיים ולבעיית תזרים מזומנים. להפתעתו, הבנק כבר התחיל לשנות גישה והחליט "לסגור את הברז".
העובדים הפסיקו לקבל שכר, התחליו לעזוב את העסק, היה קושי לגייס עובדים חדשים (בשל השמועות הרצות כי העסק לקראת קריסה), החובות התחילו להיערם, רשויות המס החלו לפעול נגדו במסגרת הוצאה לפועל ובתוך שנה של קריסה כלכלית וסחרור, העסק קרס ואיתו כל המוניטין שנבנה במשך השנים.
מדובר במקרה יחיד, אך אינו נדיר בתקופתנו שלאנשי עסקים, יזמים, עצמאיים שבשל נסיבות כאלו ואחרות נקלעו למשבר עסקי שמננו לא ידעו להתרומם ונאלצו להכריז על עצמם כפושטי רגל (חדלי פירעון). מטרת העל של פושטי הרגל היא לשאוף להגיע להסדר סביר מול הנושים והכל במטרה לעמוד על הרגליים ולהתחיל דף חדש.
אדם המגיע לחדלות פירעון (אינו יכול לעמוד בהוצאותיו) רצוי שיפנה לעורך דין המתמחה בפשיטות רגל ובהליכי חדלות פירעון שיבנה לו תכנית נכונה, והכל בהתאם לנתונים הספציפיים.
מדובר בהליך שכרוך באי נעימות ובקושי נפשי על עצם ההכרזה על העסק שלך ("הבייבי שלך") מפעל החיים שלך כעסק כושל. חוק חדלות הפירעון החדש בא לשנות את הגישה השלילית הזו בידיעה שמדובר במקרה שיכול לקרות לכל אדם.
השינוי של החוק החדש
החוק החדש, או בשמו האמיתי "חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי התשע"ח – 2018" מסדיר את ההיבט חדלות הפירעון של אדם פרטי וחברה, הכל מאוגד בחוק אחד וחדש שבא להחליף את החוק הישן, שלא מתאים לזמנים החדשים בהם אנו נמצאים.
כאמור, מדובר במהפכה תודעתית שכן, אם בעבר אדם שפושט רגל נפתס כלא מוסרי, הרי שתיקון החוק בא ונועד "לרכך" את המכה בידיעה שמדובר "בפנצ'ר" כלכלי, דבר שיכול לקרות לכולם (בתום לב). כפועל יוצא, מטרת החוק היא לשקם את החייב ולהחזיר אותו למסלול חיים תקין.
בדרך זו, עוזר החוק למנוע מאותם פושטי רגל להיות נטל על החברה ועוזר להם להתחיל חיים חדשים.
מיהו פושט הרגל?
חוק חדלות פירעון מסייע משמעותית לכל אלה שנקלעים לקשיים כלכליים ולא מצליחים להרים את הראש מעל המים. מדובר בחוק חדש שממש יצר מהפכה בענף העסקי ואף הפרטי.
לפי החוק החדש, חדל פירעון הוא מצב כלכלי בו חייב אינו יכול לעמוד בחובותיו במועד (בין אם הגיע זמן פירעונם או לא) או שאינו יכול לעמוד בהתחייבויותיו, לרבות עתידיות, ושהן עולות על שווי נכסיו.
יחיד יכול להגיש בקשה לממונה לצו פתיחת הליכים אם הוא נמצא בחדלות פירעון או אם אותו צו אכן ימנע ממנו להגיע למצב של חדלות פירעון. בנוסף, החוק דורש כי סך חובותיו יעלה על 150,455 ₪ (סכום שמתעדכן מעת לעת).
נשאלת השאלה- מה קורה אם סך החובות נמוך מ- 150,455 ₪ ?
במקרה כזה אותו אדם יחיד יכול לפנות לרשם ההוצאה לפועל ולהודיעה כי אינו יכול לעמוד בחובותיו. התנאי לכך הוא שסך החובות המינימאלי הוא מעל 50,000 ₪ (בערך) שגם במקרה זה, ישנם מקרים מיוחדים בהם רשם ההוצאה לפועל מאשר גם אם סך החובות נמוך מ- 50,000 ₪.
בהליך פשיטת רגל (חדלות פירעון) ייקבעו הסדרים בין החייב לאותם הנושים וככל שיש בידי החייב נכסים, ימונה נאמן שמטרתו לגבש תשתית עובדתית וצורך מתן הצו, לנהל את הקופה והכל בהתאם לצו שליקום כלכלי.
ההפטר המיוחל
הליך פשיטת הרגל מאפשר לעכב את ההליכים השונים נגד החייב עד קבלת החלטת בית המשפט על אופן חלוקת הכספים והנכסים בין הנושים. לאחר החלטה זו, יש לחייב אפשרות לקבל הפטר שיכול למחוק את חובותיו (או חלק מהן) ובעצם לעזור לאותו אדם להרוויח את חייו מחדש ולהשתלב מחדש בעולם העסקי.
מדובר בהליך הדורש מהחייב לעמוד בצו תשלומים לנושים (בהתאם לקביעת בית המשפט) לתקופה שנקבעה.
בתקופה זו – ממתן הצו ועד קבלת ההפטר- החייב יהיה מוגבל משימוש בשיקים, יוכרז כחדל פירעון ולקוח מוגבל. לא תהיה לו אפשרות להשתמש בכרטיסי אשראי, לא יוכל לשמש כיו"ר / בעלים / שותף בתאגיד, לא יוכל להקים עסק, לא יוכל לעזוב את הארץ וכדומה.
רק לאחר עמידה בצו התשלומים, יכריע בית המשפט האם לתת לחייב הפטר ובמידה וכן, מתחיל החייב את חייו החדשים.
לסיכום
מדובר בהליך המורכב ממשתנים רבים, שחקנים שונים ומגוונים שלכל אחד אינטרסים שונים ולאיטים אף מנוגדים ורק עורך דין הבקיא בתחום זה, בעל ניסיון, ידע לאזן בין דרישות הצדדים והכל במטרה להגיע למתווה שיטיב עם החייב.