החוק להסדרת התדיינות בסכסוך משפחתי קובע שתפקיד יחידת הסיוע הוא להסביר להורים על היתרונות הקיימים בהליכי גישור והליכים אחרים מאשר מלחמה משפטית. הפגישה הראשונה ביחידת הסיוע נעשית ללא עורכי הדין כדי לאפשר לצדדים להתמודד עם הרגשות ולהימנע ממלחמות משפטיות מיותרות. בשאר הפגישות, ניתן ואף רצוי להתלוות עם עורך הדין.
מדובר בשירות ציבורי המוענק (כמסגרת חובה) לכל בני זוג המעוניינים להתגרש. יחידות הסיוע פרוסות ליד כל בית משפט לענייני משפחה ועובדות בשיתוף עם בית המשפט והבי הדין הרבניים.
יחידות הסיוע פועלות באופן חדשני במטרה לסייע למשפחות שנמצאות בסכסוך משפחתי- משפטי (לרבות גירושין). יחידות הסיוע מטרתן לסייע לזוגות אלה ליישב את הסכסוך בדרכי שלום והכל כדי להימנע מהבאת התיק לפתחו של בתי המשפט או בתי הדין הרבניים.
ביחידות הסיוע עובדים עובדים סוציאלים אשר הוכשרו לסייע במקרי משבר, עורכי דין בתחום המשפחה ומומחים בתחום הטיפול והגישור במשפחה אשר מתמחים עם משפחות בהליכי פרידה וגירושין.
יחידות הסיוע עובדים עם פסיכולוגים, פסיכיאטרים ואנשי מקצוע מתחום הטיפול (כנותני שירות חיצוניים) המספקים ייעוץ למשפחות ולצוותים העובדים ביחידת הסיוע.
המטרות של יחידות הסיוע
- הגעה לפיתרון הסכסוך בדרכי הידברות והסכמה באמצעות כלים טיפוליים מתחום הטיפול הזוגי.
- סיוע למשפחות הנמצאות במשפר זוגי להתמודד עם אותו משבר בדרך של דיאלוג וללא צורך במאבקים (שלעיתים מיותרים).
- סיוע וייעוץ מקצועי לבתי המשפט ובתי הדין השונים.
- חשיבה על זכויותיהם, טובתם וצריכהם של המטופלים.
- העובדים ביחידת הסיוע מחוייבים לכללי האתיקה כך שיהיו ניטרלים.
תפקיד העובד הסוציאלי ביחידת הסיוע:
- סיוע בעת משבר משפחתי.
- בדיקת היכולת לגשר בין בני הזוג.
- סיוע בגיבוש הסכמים בין בני הזוג.
- הפניה לטיפולים בקהילה.
- סיוע בתחום האלימות במשפחה.
- סיוע לילדים בתקופת הגירושין.