איש ואישה החיים חיי משפחה משותפים לרבות משק בית משותף ואינם נשואים זה לזו, יכולים להיות מוגדרים כידועים בציבור. חיים משותפים לא מוגדרים בחוק מבחינת פרק זמן נדרש וישנן פסיקות סותרות בנושא זה.
ידועים בציבור הינו סטאטוס משפטי שבצידו חובות לצד זכויות. יובהר כבר עתה כי לא כל זוג הבוחר לחיות חיים משותפים יחשב שידוע בציבור ויש מסוכה שבני הזוג יצטרכו לעבור בכדי שיכירו בהם כידועים בציבור.
הפסיקה בישראל ענפה בנושא הידועים בציבור ובעיקרה, כדי להיחשב כידועים בציבור, יש לעמוד בשתי מבחנים מצטברים:
- ניהול משק בית משותף- מטרת הפסיקה היא לראות שאכן בני הזוג מנהלים משק בית משותף מתוך כוונה לשיתוף הנכסים, חשבונות הבנק וכלכלת הבית.
- חיי משפחה משותפים- הפסיקה דורשת לראות את בני הזוג חיים ביחד, ישנים יחדיו, מבלים יחדיו וכך גם הסביבה רואה אותם.
למה לחיות כידוע בציבור?
מטעמי דת- בני זוג שהדת אינה מאפשרת להם להתחתן: כהן וגרושה, יהדות בספק, אישה עגונה, אישה שאסורה על בעלה ובועלה וכדומה.
חסרי דת- בני זוג שמוגדרים כחסרי דת אינם יכולים להינשא בישראל בנישואים דתיים.
טעמים כספיים- חשש מאיבוד זכויות כספיות כאלו ואחרות במסגרת מוסד הנישואין.
בחירה- ישנם זוגות רבים שאינם מאמינים במוסד הנישואים.
זוגות חד מיניים- זוגות אלו אינם יכולים לבוא בברית הנישואין בארץ ולכן, הגדרת ידועים בציבור יכולה להתאים לאותם זוגות.
נשאלת השאלה- האם זוג בראשית דרכו יכול ויחשב כידוע בציבור? האם עצם זה שאנחנו בוחנים את מערכת היחסים שלנו ועוברים לגור ביחד (ניהול משק בית משותף) יכניס אותנו להגדרת ידועים בציבור? – הפסיקה קבעה כי בהקשר זה, קשר אינטימי ומגורים משותפים אינם מספיקים להכניס זוג צעיר להגדרת ידועים בציבור.
מזונות לידועים בציבור
אישה נשואה, ביכולתה להבטיח את עתידה הכלכלי באמצעות חלוקת רכוש ותשלום מזונות, וזאת בניגוד לאישה המוגדרת כידועה בציבור אשר יכולה למצוא עצמה ללא כלום. במקרים כאלו, רצוי מראש כי הידועים בציבור יגדירו מראש את מזונות האישה שכן, מזונות אלו נקבעים בדין תורה וללא סיכום מראש, הרי שהאישה נותרת ללא כלום.
בני זוג המוגדרים כידועים בציבור, ומחליטים לפרק את היחסים, ישנה אפשרות שצד אחד היה נתמך כלכלית בצד השני וכעת, מותיר אותו הצד העוזב ללא כלום.
במקרים כאלו, בית המשפט העליון פסק כי אמנם לאישה לא יהיו מזונות מכח הדין האישי, אולם יהיו לה מזונות "אזרחיים" מתוקף מערכת היחסים בין בני הזוג. בפסק הדין נקבע כי מדובר בבני זוג שראו עצמם נשואים לכל דבר ועניין ורק בשל עניין טכני, רצוני, לא יכלו, לא רצו, להינשא וכדת וכדין.
מטרת המזונות הללו היא לעזור לידועה בציבור לשקם חייה. גובה המזונות ומשך תשלום המזונות יקבעו על ידי בית המשפט לאחר שיבחן את תקופת הוגיות, משך הזוגיות, רמת החיים, התנהלות כלכלית, תלות האישה בגבר וכדומה (תלוי נסיבות). יודגש כי מזונות אלו אינם לכל החיים ומשך תקופת תשלום המזונות יקבע כאמור, על ידי בית המשפט.
רכוש משותף- על ידועים בציבור חלה הלכת השיתוף ולא חוק יחסי ממון (שחל רק על זוגות נשואים). פה נדרשת הוכחת כוונת שיתוף ברמה גבוהה לצורך שיתוף הנכסים וחלוקתם.
שם המשפחה של הילדים- בסיטואציה בהם זוגות לא נשואים ומוגדרים כידועים בציבור, הרי ששם המשפחה יהיה של האמא (ולא כמו זוגות נשואים ששיך לאבא). ילד הרוצה לשנות שם משפחתו אינו זקוק לאישור אביו לכך (בשונה מזוג נשוי).