התאהבנו. החלטנו להינשא (בן הזוג השקיע בהצעת נישואים מהסרטים). החלטנו להינשא בשיא האושר והאהבה ומתוך אמון הדדי ומלא. מי חושב בשלב זה על הסכם ממון? הרי האהבה תנצח את הכל. הגישה הזו במרוצת השנים יכולה להפוך לבכי מר.
המחשבה על הסכם ממון יוצרת התנגדויות רבות בקרב בני הזוג והכל ממחשבה ואמונה "שלנו זה לא יקרה". בנוסף, ישנה נטייה לחשוב שהסכם ממון עושים כאשר ישנם נכסים וכל עוד הם לא קיימים- למה צריך?
רובנו מאמינים שאין להכניס ראש בריא למיטה חולה וכל עוד אנחנו צעירים, מאוהבים, מאמינים, הרי שהסכם ממון רק יגרור אותנו למתחים, כעסים, שמקדמים את זמנם, ואולי גם לא יהיו רלוונטים בעתיד. התשובה היא- כל עוד האהבה בשיאה, הסיכוי להגיע להסכם ממון צודק והוגן גדולה. בשלב של גירושים, אנו נכנסים למתחים, לחצים, ולעיתים אף ייעוץ משפטי שגוי, דבר שלא יאפשר דיון ענייני ומכובד. הסכם הממון בשלב שלפני הנישואים משמש מעיין "תעודת ביטוח" במצבים של מתח זוגי בין בני הזוג ובעצם "שם את הקלפים על השולחן". מצב זה מנטרל מראש את הריבים שכן, כל בן זוג יודע את המצב בעת הפרידה וזה חוסך את החששות והחוסר וודאות בהמשך.
ריבים וסכסוכים בין בני זוג, בהליך גירושים, הם לרוב סביב עניינים כספיים ומהחשש לשרוד כלכלית לאחר הגירושים. דווקא הסכם ממון הוא זה שפותר מראש את החיכוכים בין בני הזוג שכן, בשלב האהבה הם כבר סיכמו הכל.
בנוסף, ישנם מקרים בהם אחד מבני הזוג מגיע עם ממון, ההסכם יאפשר לו להישאר רגוע ולדעת שהוא שהנישואים עימו הם לא בגלל ממונו. כמו כן, ההסכם יכול לפתור מחלוקות והגנה על רכוש וילדים מנישואים קודמים.
מה ניתן לכלול בהסכם הממון?
בהסכם הממון ניתן לכלול הכל! חלוקת רכוש בטרם הנישואים, חלוקת רכוש שנצבר לאחר הנישואים, חלוקת רכוש במקרה של פטירה, חינוך הילדים, מזונות, מי יעריך את שווי הרכוש, התדיינות בבית דין רבני או משפחה לצורך מימוש הגירושים, איך תיקבע המשמורת על הילדים וכל נושא מהותי כזה או אחר. הסכם הממון מכונה גם "הצהרת כוונות" בין בני הזוג אשר מחייבת את בני הזוג בעת פרידה.
איפה חותמים על הסכם ממון?
זה תלוי. אם ההסכם נערך לפני הנישואים, ניתן לחתום עליו בפני נוטריון או בית משפט לענייני משפחה. לאחר הנישואין אין אפשרות לחתום בפני נוטריון – תצטרכו לפנות לבית המשפט לענייני משפחה.
מעליב אותי שבן הזוג רוצה הסכם ממון
זוהי גישה שאבד עליה הכלח. כל אדם בעל נכסים שמקבל ייעוץ משפטי, או שבקיא בהלכות העולם, יעלה את הנושא לדיון. ממש כמו שתתייצבו בקרוב מתחת לחופה, כך כדאי להתייצב מול עורך דין ולהסדיר את עתידכם בצורה הבטוחה והמרגיעה ביותר.
לפי החוק הרכוש שבידי יישאר שלי גם אחרי הנישואים
כן ולא. נכון, החוק היבש קובע שאם לך יש ממון רב ולבן זוגך יש רק חובות – במעמד גירושים כל צד יחזור למצב שהוא היה בו לפני הנישואים. אבל ניתן להתפלפל לא מעט על העניין הזה… מה עם עליית הערך של הדירה שהייתה בבעלותך? או הריביות על חשבון החיסכון שברשותך? אם יש לך רכוש ולבן זוגך אין רכוש – הסכם ממון הוא הדרך היחידה להבטיח במאה אחוז שהרכוש יישאר בידך בכל תסריט אפשרי.
צריך עורך דין כדי להכין הסכם ממון?
במילה אחת פשוטה – כן. אתם יכולים להכין מסמך בעצמכם ולחתום עליו, אבל סביר, שתחמיצו הרבה נקודות חשובות ומשמעותיות או שההסכם יהיה פגום מבחינה משפטית. כדי לייצר מסמך ראוי חשוב מאד להיעזר באיש מקצוע המתעסק בתחום. לכך, כאמור, יש להוסיף את רגישות תהליך הדיונים. מאד מומלץ לשבת עם אדם מנוסה ובעל רגישות מקצועית, שיידע איך לעזור לכם להגיע לניסוחים ולהסכמות שמקובלים על שניכם. עורך הדין בעצם משמש בתפקיד של מגשר, והמומחיות שלו בתחום הגירושים ובדיני המשפחה מסייעת לו להנחות אתכם להתייחס לכל הנושאים החיוניים.
מה יקרה בבית המשפט?
בית המשפט לענייני משפחה, כאשר תביאו לפניו את ההסכם, יוודא ששניכם מבינים את כל האמור בו ושאין שום מצב של חתימה תחת כפייה. בהנחה שהכל תקין, הוא לא ישנה את חלוקת הרכוש שקבעתם.
ואם נתגרש?
ברירת המחדל של החוק, הקובעת את חלוקת הרכוש בין שניכם, תבוטל ומה שיקבע הוא הסכם הממון שעליו חתמתם בימים טובים יותר. אולי במצב של גירושים, ההסכם ייראה לכם לא הוגן, ותתקשו לנהוג בנדיבות וברצון טוב כפי שהיה בזמן שחתמתם עליו. זוהי בדיוק הסיבה לכך, שהסכם כזה צריך להיכתב ולהיחתם, לפני שהדברים מסתבכים ומתקלקלים.
עד שנתגרש, חלילה, יעברו שנים – מה אם ההסכם לא יכסה הכל?
במקום לרוץ לעורכי דין ואז לערכאות ולמסכת יקרה ורבת סבל של הליך גירושים כואב, אתם פשוט ניגשים לעורך דין המתעסק בתחום הסכמי הממון. ההסכם שלכם יהווה חלק מהסכם הגירושים, וכל שאלה שלא התייחסתם אליה בעבר תהיה חלק מהסכם הגירושים. ההסכם המחודש ייקרא 'הסכם ממון וגירושין'.
סוגי הסכמי ממון
בישראל קיימים שלושה סוגים של הסכמי ממון: הסכם ממון לפני נישואים, הסכם ממון לאחר נישואים, הסכם חיים משותפים. הסכם חיים משותפים משמש ידועים בציבור, זוגות חד מיניים וכל משפחה אחרת שחורגת מהתבנית המסורתית.
אנחנו זוג לא נשוי, ובכל זאת מעוניינים להסדיר את נושא הרכוש
ההסכם שאתם יכולים לערוך הוא 'הסכם חיים משותפים' שנקרא לעתים בשם 'הסכם זוגיות'. דווקא עבורכם ההסכם חשוב וקריטי באופן מיוחד. יכול להיות שאתם מניחים שבעת פרידה אין לבן הזוג תביעה על רכושכם. ההנחה הזו אינה נכונה – ידועים בציבור יכולים לתבוע זה מזה רכוש וזכויות. מהסיבה הזו חשוב במיוחד, שתסדירו את העניינים הכספיים. כדי להעניק למסמך תוקף מחייב יש לחתום עליו בפני נוטריון או בית משפט לענייני משפחה.
מה עם זוגות חד מיניים?
הם נופלים תחת אותה קטגוריה של ידועים בציבור, ומומלץ מאד, שיחתמו על הסכם זוגיות (הסכם חיים משותפים). אגב, אותה המלצה תקפה גם לגבי חברים, שבחרו להביא ילדים משותפים ולזוגות שנישאו בנישואים אזרחיים. כל אחד ואחד מהזוגות הללו עשוי למצוא את עצמו במצב בלתי נסבל במקרה של פרידה, והעובדה שלא נישאתם ברבנות, לא תגן עליכם במצב המצער הזה.
למה הסכם ממון הפך לנושא מדובר בשנים האחרונות?
מקרים מפורסמים של גירושים עתירי ממון וחלוקת רכוש רב העלו את הנושא לתודעה. משפטו המפורסם של פול מקרטני, שבת זוגו הצעירה יצאה מנישואים קצרים עמו ברכוש אדיר, הפכו לשיחת היום. בישראל הופיעו פרסומים שונים על הסכם הממון של אייל גולן ורוסלנה רודינה, בעוד שבחו"ל דווח בהרחבה על ההסכם של קניה ווסט וקים קרדישיאן. באופן כללי העשירים והמפורסמים הציגו את המושג 'הסכם ממון' לציבור הרחב.
במקביל, אנחנו חווים עלייה מתמדת בשיעור הזוגות שמתגרשים, ואנשים מן היישוב למדו לקחת את האפשרות הזו בחשבון ולהיערך אליה. אותם מקרי גירושים עצמם, גרמו לכך שאנחנו רואים יותר ויותר משפחות מורכבות, שצורפו יחדיו לאחר גירושים קודמים – כאשר כל בן זוג מגיע עם רכוש ו/או ילדים משלו. החברה המודרנית והליברלית, שבה אנו חיים, יצרה מצב שבו אנחנו רואים יותר ויותר משפחות לא מסורתיות. לכך יש להוסיף תופעה חדשה יחסית של זוגות, הנפרדים בגילאים מבוגרים לאחר שצברו רכוש ומעמד לאורך שנים. כל המקרים המגוונים הללו העלו את הצורך בעריכת הסכמי ממון על סדר היום ובהדרגה, הנושא הפך לרלוונטי גם עבור זוגות מסורתיים יותר.
לסיכום, הסכמי ממון הפכו למושג שגור בפי כל אדם בישראל. סביר מאד להניח, שככל שאחוז הגירושים ימשיך לעלות נראה יותר ויותר זוגות, שעושים את הבחירה הנכונה וחותמים על הסכמים כאלה עוד לפני הנישואים. כמו נושאים רבים אחרים, תחום הסכמי הממון עבר מעולם האזוטריה השמור לעשירים ומפורסמים בלבד, למסמך שכיח שכל אחת ואחד ירצה להוסיף לחיי הזוגיות שלו, כדי להבטיח את עצמו מפני גירושים מכוערים בהמשך הדרך.